Nätverk trådbundet: Många tycker och tror att trådbundna nätverkstider är förbi. Vi vill nog fasthålla att så inte är fallet. Om du vill ha ett stabilt nätverk med bra prestanda ska du i största möjliga mån välja trådat näverk.
Se sedan till att använd folk som kan det där med att dra nätverkskabel, dessa firmor dokumenterar, mäter upp och säkerställ alla uttag.
Använd sedan fabriksklämda nätverkssladdar mellan dator och uttag (snåla inte på kvalitén), ett nätverks prestanda är inte bättre en den sämst lilla sladden
Gällande switchar/routrar etc. så rekommenderar vi UNIFI enheter och i vissa fall använder vi även ASUS routrar samt D-Link switchar.
 

Nätverk trådlöst: När du väljer trådlösa produkter till ditt nätverk, tycker vi att du ska tänk på följande. Se till att alltid köpa det senast i den tekniken och välj bra kryptering.
Tänk också på att ditt nätverks ID syns för alla  (om du inte väljer dölj SSID) välj därför att INTE skriva ditt namn eller annat så personer kan lokalisera platsen för ditt nätverk.
Nya enheter idag har funktioner där 2,4 GHz slås ihop med den lite nyare frekvensen 5,0 GHz och den uppkopplade enhet väljer därefter vad den kan ansluta mot, den lite snabbare kopplingen men lite kortare räckvidd  5,0 GHz eller den långsammare 2,4 GHz, men tänka på att vissa enheter inte klarar av att koppla upp sig mot 5,0 GHz, då måste man gå in i routern och separera sammanslagningen.
 

Bredbandstest: Du kan testa vilken hastighet du har på ditt bredband, Tänk på att det kan vara skillnad om du kör testen på en enhet som är ansluten med nätverkssladd eller om du kör testen trådlöst via din wifi uppkoppling.
Till Bredbandskollen eller till Speedtest (reklambaserad, men du kan här göra olika val på test server i olika länder)
 

Dator: Vid ditt val av datorer ska du tänka på följande, det finns idag 2 typer av processor på Windows datorer och det är INTEL och AMD, marknadsandelarna är 80% - 20% med fördel INTEL
Gällande INTEL så ska du välja processor för din kontors dator från i5, i7 samt i9, minst  8 GB RAM samt HDD SSD på minst 240 GB och Windows 10 Pro

(Vid val av speldatorer rekommenderar vi processor  Intel i7 eller liknande AMD Ryzen 7, 16 GB RAM, ett kraftigt grafikkort och en 2 TB hårddisk, samt Windows 10 Pro)
 

Server: Detta val överlämnar du till någon IT firma, att tänka på är att alltid välja NBD det vill säga reparation nästa arbetsdag. Dom valen finns oftast med 3 eller 5 års alternativ.
Om du vill ha hög säkerhet ska du också fråga din leverantör om saker som dubbla kraft enheter (transformatorer) samt dubbla nätverkskort. Se också till att få operativsystemet på 2 diskar RAID 1 samt ditt data eller som idag din virtuella dator på 3 diskar RAID 5, det finns dock många fler alternativ som kanske passar din organisation bättre
 

Operativsystem: Här är det ganska enkelt att göra ett val.Välj ALLTID Windows 10 PRO för din persondator
 

Bredband: Här väljer du alltid trådbundet nätverk, fiber är att föredra, men även koppar DSL  (finns idag 30-30 GBit på vissa platser) är att föredra innan du går över till 4G trådlöst
EX. 10-10 fiber är många gånger bättre än 30-40 Mbit så snöa inte in på högre siffror.


Förklaring förkortningar: 

MB (megabyte) betyder storlek och har ingenting att göra med Mbit (megabit) som betyder hastighet, det går 8 bitar på 1 byte.
Så teoretisk med en hastighet på 10 Mbit på ditt bredband så får du ner en fil som är 100 MB stor på ca 80 sekunder d.v.s. multiplicera storleken (100)  med bitar (8) och dela med hastigheten (10)


SSID: Är namnet på ditt WIFI nätverk.
NBD: Betyder reparation Next Businnes Day
DSL: Står för digital subscriber line som betyder digital abonnetanslutning
GHz: Frekvens för radiovågor
RAM: Randon access memory d.v.s. minnet i datorn
HDD: Hard Disk Drive =hårddisk/snurrande skiva, gammal teknik
SSD: SolidStateDrive = hårddisk/fast minne disk
RAID: Olika sätt att slå ihop hårddiskar för att öka prestanda/storlek/säkerhet

 

Tack för att du tog dig tid och läste vår information

Qnetcom